Ozurdeks - un produs inovator pentru tratamentul de edem macular In clinica ,,Microchirurgia ochiului’’



                                     
                                         Edem macular - ce este si de ce apare?
 

Edem macular - o umflare a zonei centrale a retinei (pata galbena ), care este responsabila pentru vederea centrală. Macula se află în fața pupilei, un pic mai sus de joncțiunea ochiului cu nervul optic. În al doilea rând numele său - pată galbenă - sa datorat conținutului celulelor de pigment galben. În partea centrală a maculei retina este foarte subțire și conține un număr mare de fotoreceptori-Celule sensibile la lumină, conuri, care formează viziunea centrală zona cu cea mai mare acuitate vizuală. Datorita acestor conuri persoană vede bine in lumina zilei și poat distinge culorile. Prin urmare, boala maculara poate reduce în mod semnificativ vederea.
Edemul macular nu este o boală independentă, ci o manifestare a unor boli de ochi sau stări, cum ar fi :Retinopatia diabetică (afectarea vasculară retiniană în diabetul zaharat), leziuni oculare sau efectele ale unor intervenții chirurgicale, uveita (inflamația coroidei), ocluzia venelor retiniene.
Ocluzia venelor retiniene - una dintre cele mai periculoase patologii oculare, ceea ce poate duce la pierderea vederii ireversibile.
Din păcate, în ultimele decenii, experții constată o tendință de creștere a numărului de persoane care sunt diagnosticați cu "ocluzia venei retiniene."
Ocluzia venei retiniene - un blocaj al venelor și capilarele retinei. Cel mai des, aceasta apare ca rezultat al hipertensiunii și aterosclerozei.

Factorii care contribuie la formarea edemului macular:
• vârsta de peste 40-50 de ani;
• diabet zaharat;
• hiperlipidemie (nivel anormal ridicat de lipide (grasimi) in colesterolul din sânge);
• obezitate;
• lipsa de activitate fizică (scăderea activității motorii);
 • creșterea presiunii intraoculare;
• legate de bolile inflamatorii;
• Creșterea vâscozității sângelui;
• dobândită și tromboflebită congenitală.
Cheagul format rupe fluxul sanguin prin vas. Fluxul de sânge din capilare și vene nu  are loc. Sangele intra in retina, astfel încât începe să se îngroașe, astfel formandu-se edemul
Ca rezultat,tromboză din  jurul zonei afectate  se dezvolta ischemiea - "foame de oxigen", adică, reducerea concentrației de hemoglobină în sânge. Odată cu lipsa de oxigen  organismul luptă pentru cresterea de noi vase de sange. Dar aceste vase deja formate cu pereți subțiri anormali prin care porțiunea lichidă a sângelui  ajunge la nivelul retinei. Atunci când se produce ruperea pereților vaselor anormale de sânge , de exemplu, tensiune arterială ridicată, în retină patrunde   sânge. Zona afectata se extinde. Dacă la timp nu este  îndepărtat  edemul macular,  vederea poate fi pierdută pentru totdeauna.

Simptomele edemului macular:

• imagine neclară;
• Distorsiuni: apar linii drepte ondulate, curbe;
• Apare nuanța rozalie a imaginii;
• sensibilitate la lumină;
• poate exista o scădere ciclică a acuității vizuale la un anumit interval de timp (de obicei, dimineața);
• observate foarte rar, diferențele de percepție a culorilor în timpul zilei.

Diagnosticul și tratamentul edemului macular

Din păcate, în acest stadiu, tratamentul nu garantează întotdeauna un rezultat favorabil, este nevoie de o lungă perioadă de timp și mult efort.
Boala se află în stadii incipiente sau predispoziție la dezvoltarea acesteia poate fi detectata prin tomografie coerenta optica. Oftalmologii  clinicii "Microchirurgia ochiului" recomanda ca persoanele cu factorii care contribuie la formarea trombilor  venoase și capilare retiniene sa fie supusi periodic unui studiu similar. Numai în acest fel se poate identifica edemul macular într-un stadiu incipient și să se ia măsuri urgente pentru eliminarea acestuia.
Cea mai eficientă metodă de a scăpa de cele mai multe patologii ale retinei (detașare, decalaj,distrofie) este fotocoagularea cu laser.
Cu toate acestea, acest tratament nu este aplicabil edemului macular , deoarece expunerea cu laser poate deteriora macula. Pentru îndepărtarea  edemului macular se utilizeaza o metodă conservatoare, care include folosirea diferitelor medicamente anti-inflamatorii (injecții, tablete, picaturi).
După numeroase studii sa constatat o eficiență ridicată a medicamentelr care conțin analogi sintetici ai glucocorticosteroizi (hormoni produși in cortexul suprarenal). Pentru cele mai bune rezultate sunt injectate direct în corpul vitros -  intravitroasă. Cu toate acestea,o mare eficiență a acestora în comparație cu alte preparate (picături, tablete)   durata efectelor  terapeutice  în multe cazuri au rămas scăzute datorită faptului că metoda obișnuită de administrare a  ingredientului activ al medicamentului  era  absorbit dintr-o dată.
O abordare inovatoare a tratamentului edemului macular este pus în aplicare în produsul "Ozurdeks", care este utilizat în tratamentul ce se aplica în clinica "Microchirurgia ochiului".

Ce este "Ozurdeks» (Ozurdex) și cum funcționează?

"Ozurdeks" - un medicament conceput pentru a diminua edemul macular datorată ocluziei venei centrale a retinei sau sucursalele sale. "Ozurdeks" - este un implant care este injectat în corpul vitros. Spre deosebire de injecțiea convențională cu această metodă de administrare substsnta activa iese in evidenta in portii mici . Datorită acestei tehnologii inovatoare, introducerea medicamentului, durata efectului terapeutic   crește considerabil.
"Ozurdeks" are efecte  multilaterale. Produsul nu numai că elimină edemul macular, dar, de asemenea, se luptă cu principalul motiv pentru care s-a produs - ocluzia venei retiniene.

"Ozurdeks" are un efect antiinflamator puternic. Ca urmare a acțiunilor sale:
  blocarea factorilor de declanșare ai inflamației (mediatori), provocând umflarea maculei - prostaglandinelor;
• dizolvarea cheagurilor de sânge (depunerea de fibrină în suspensie) și restabilește fluxul de sange prin vene si capilare;
• intareste peretii vaselor de sange si capilarele patologice
• oprește neovascularizare pereților foarte permeabili.

Durata efectului terapeutic al "Ozurdeks"

Efectul terapeutic al implantului persistă 90 de zile de la data punerii în aplicare. Numai o   injecție "Ozurdeks" este suficient  pentru o  terapie cu durată de până la 6 luni. De regulă,la edemul macular zona leziunii ischemice depășește cu mult regiunea maculară. Prin urmare, după introducerea implantului "Ozurdeks" se poate efectua și coagularea cu laser la periferia zonei afectate. In cele mai multe cazuri, după o astfel de procedură de îndepărtare a edemului macular, este suficient o singură injecție "Ozurdeks"


rezultatele tratamentului

Studiile clinice privind utilizarea implantului "Ozurdeks" a demonstrat eficacitatea pe următorii parametri:
• paciențiilor care li s-au injectat un implant  în ziua 90-a grosimea retiniană a scăzut de aproape trei ori - de la 600 până la 240 de microni (la o rată de 220 de microni);
• dupa 90 de zile unui număr semnificativ de pacienți, acuitatea vizuală a fost  îmbunătățită de la 5% la 65%;
• implantul previne pierderea vederii din cauza edemului macular.

Tratamentul cu ajutorul  Ozurdeksului, folosit in clinica "Micrchirurgia ochiului" - o garanție a calității, eficienței și fiabilitatii.
În clinica  "Microchirurgia ochiului" tratamentul cu implant  Ozurdeks, este efectuat în conformitate cu toate standardele cerute de siguranță și sterilitate.





Comentarii

Postări populare