Institutul tehnico-stiintific ,,Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov are solutia tratamentului conservator pentru stabilizarea si compensarea degenerescentei maculare in toate formele ei.



Degenerarea maculară a retinei
Retina – este un   strat subțire de țesut nervos,care căptușește interiorul ochilor, în partea din spate a globului ocular . Se compune din milioane de celule sensibile la lumina (fotoreceptori), care convertesc lumina in stimuli electrice transmise de-a lungul fibrelor nervoase ale nervului optic la creier,
  unde se produce decodarea  și transformarea lor în imagini vizuale ale unor obiecte exact așa cum le vedem noi.

Distrofie retină - termen colectiv care reprezintă un grup mare de tulburări de vedere clinic și eterogene genetic caracterizate prin încălcarea progresivă a funcțiilor vizuale și modificări degenerative ale retinei. In ultimii ani, leziuni degenerative ale retinei devin una dintre principalele cauze de deficiente de vedere si de orbire, care diferă lent, desigur în mod constant   scadere progresivă  a funcțiilor vizuale .
Factorii de risc pentru boala, în plus față de vârsta și de tulburările vasculare generale, cum ar fi hipertensiunea, ateroscleroza, diabetul includ: ereditatea, excesul de greutate, fumatul, radiațiile solare de mare, lipsa  anumitor vitamine și minerale, bolile virale, stresul emoțional, etc.


Distrofia centrala a retinei
Distrofia centrala a retinei este acum principala cauza a pierderii ireversibile a vederii.  Cea mai des intalnita este  distrofia centrala involuntiva (Modificare regresivă a unui organ sau a unui organism) a retinei sau degenerescenta maculara legata de varsta  ochiului . Această tendință este legată de schimbările demografice în preponderența persoanelor în vârstă, în țara noastră, precum și un ansamblu cu cresterea pe scara larga in prevalenta globala a bolilor vasculare.
 Degenerare involuntiva  a retinei centrale (legata de varsta degenerare maculară a retinei) - leziuni ale retinei centrale sau macula . Zona maculară oferă o rezoluție înaltă, adică, ea ne permite să distingem cele mai fine detalii ale obiectelor din apropierea și la  distanță. În consecință, în legătură cu vârsta degenerarea maculară a retinei duce la o scădere  subiectiva a vederii centrale. Trebuie remarcat faptul că, chiar și în cazurile  severe a bolilor oculare  legate de vârstă degenerescența maculară nu duce la orbire completa ,  datorită conservării departamentelor retinei periferice, permițând pacientului să-l orienteze în mod corespunzător într-un mediu familiar.

 Distrofiea centrala a retinei  are doua forme majore ale bolii:
1.      degenerare maculară uscată a retinei (nonexudative) și
2.      degenerare maculară umedă a retinei, sau exudativa.
De obicei, boala se dezvolta in varsta de peste 60 de ani. Afecteaza de obicei ambii ochi. Viteza și gradul de scădere a acuității vizuale depinde de forma și stadiul bolii,


Degenerescenta maculară uscată a retinei

Schimbul de substanțe între retină și vasele intraoculare duce la acumularea de produse metabolice ale celulelor. Produsele de descompunere sunt depozitate sub retină sub formă de umflaturi ( tuberculi) microscopice. Această degenerare maculară a retinei se numește "uscat" Nonexudative - cea mai des întâlnită formă, constituind aproximativ 90% din totalul distrofii acestea fiind caracterizate prin   scădere treptată si lentă a vederii si cu un prognostic relativ favorabil.
Degenerescenta maculara umeda a  retinei
 Sub retină începe sa  creasca vasele de sange nou formate  si prin intermediul   peretelui deteriorat
  sub retină intră și se acumulează lichidul sau sânge – aceasta forma este clasificata ca degenerescenta maculara exudativa, sau ochi umed. Degenerescenta maculara umeda a retinei nu este mai mare de 10%, dar prognoza pentru vedere -  este întotdeauna gravă. Pentru această formă de degenerare a retinei  ochiului se caracterizează printr-o scădere accentuată, mai degrabă, bruscă a acuității vizuale în câteva săptămâni sau chiar zile. De regulă, în lipsa unui tratament adecvat   există o progresie rapidă a procesului, cu o scădere accentuată a funcțiilor vizuale.
Ar trebui subliniat faptul că, pentru a verifica diagnosticul bolii si pentru a selecta tratamentul optim de degenerare maculară a retinei, in functie de simptomele si stadiul bolii existente poate fi stabilit de un medic calificat – oftalmolog in domeniul respectiv. În unele cazuri, diagnosticul bolii este dificil,pentru
ca degenerarea de vârstă a retinei poate fi combinat sau "mascat" de alte boli ale ochilor (de exemplu, în legătură cu cataracta varstei) cu simptome subiective similare.
Cu toate acestea, pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că apariția simptomelor de distrofie a retinei, o contorsionare de imagine, vedere dublă, apariția de "pete" în fața ochiului este o nevoie urgentă de a consulta un medic.
Apariția unor linii ondulate sau curbate poate fi primul semn al formei umede a degenerării centrala a retinei.
În clinica ,,Microchirurgia ochiului’’, pacienții cu distrofii involutive centrale sunt supusi  efectuarii un examen oftalmologic complet, care permite definirea domeniului de aplicare și natura leziunii, stadiul și forma bolii,
precum și perspectivele pentru funcția vizuală și  pentru a dezvolta tactici de tratament corect..

Tratamentul  distrofiei retiniene

 Degenerarea maculară a retinei este o boala progresiva, ireversibila. Tratamentul  pentru degenerescenta maculara vizează în primul rând stabilizarea bolii și  compensarea acesteia.
În stadiile inițiale ale tratamentului pentru degenerescenta maculara uscata a retinei, este recomandat să se înceapă cu o utilizare cuprinzătoare de medicamente cu diferite mecanisme de acțiune.
Acest grup include medicamente vasodilatatoare, medicamente pentru  intarirea peretelui vascular, reducând vâscozitatea sângelui, complex de vitamine pe baza vitaminelor "A" grupa "B", "E". Tratamentul conservator complex pentru  degenerare maculară a retinei, de regulă, se efectuează de mai multe ori pe an.
Tratamentul pentru degenerare a retinei in  stadiu avansat necesită o politică de tratament mai activă,
  inclusiv   în funcție de forma bolii  următoarele tehnici tehnici  de energie și tratament chirurgical:
• Stimularea magnetica neinvaziva si stimularea fotică retiniană (în asociere cu terapia conservatoare conventionala)
• stimularea cu laser a retinei (impactul  energie cu laser)
• electrostimulare Retina ( prin stimularea transcutanată a ochilor)
•intravenoasă   iradiere cu laser de sânge (VLOK), in asociere cu terapia medicamentoasă,
• operații vazorekonstruktivnye (intersecția arterei temporale superficiale)
• chirurgia revascularizare (pentru introducerea alogrefelor).
Tratamentul pentru degenerescenta maculara la forma ei umeda consta in  efectuearea terapiaei medicamentoase utilizând inhibitori ai angiogenezei și coagularea cu laser a retinei.
In timpul coagularii cu laser   prin pupila dilatata cu ajutorul unei   lentile speciale, se concentreaza fascicul de lumină cu energie înaltă  care este direcționată către zonele afectate ale retinei. Sub influența ei există o "etanșare"  a vaselor de sange deteriorate, care împiedică ieșirea fluidului sau sângelui sub retină. Tehnica procedurii  este simpla si fara dureri



Poza 1- fund ochi normal, poza 2- degenerescenta maculara umeda, poza 3- degenerescenta maculara uscata, poza 4 -inainte de tratament si lasercoagularea retinei, poza5 - dupa un an de la lasercoaculare - se observa o regresie completa a demului macular
1.






Comentarii

Postări populare