Tratamentul atrofiei nervului optic efectuat cu success la Institutul tehnico-stiintific ,, Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov





Termenul   atrofia nervului optic   se referă la procesul treptat al dispariției  fibrelor nervului optic și înlocuirea lor ulterioară de țesut conjunctiv în care semnalul luminos primit de retina este transformat într-un motor electric  care apoi trece   în lobul posterior al   creierului cu o varietate de tulburări,prin care se observa ingustarea (strangerea) câmpului vizual și pierderea acuității vizuale.

Cauzele atrofiei poate fi un număr mare de boli ale ochiului în sine, precum și a sistemului nervos, cardiovascular si alte sisteme. Atrofia nervului optic poate fi rezultatul unei leziuni oculare, intoxicații și boli ereditare

Există mai multe tipuri de atrofie a nervului optic.

  -      atrofie congenitala
-          atrofie dobândita a nervului optic

Atrofie congenitala - un grup de boli determinate genetic, în care vederea suferă de la naștere.

Atrofie dobândită a leziunii nervului optic se dezvolta in celulele retinei (atrofie ascendentă) sau fibrele nervului optic (atrofie descendenta ). Motivele  poate fi - glaucom, miopie, inflamație, leziune toxică, trauma,, circulație deficitară în vasele  nervului optic, metabolismul, compresia tumorală a fibrelor optice.

Atrofia nervului optic poate provoca:

-          Boli oculare (bolile vasculare ale retinei si a nervului optic, distrofie pigmentara retiniana, nevrite, etc).
-          Glaucomul 
-           Boli vasculare, din cauza căreia sursa de alimentare  a fibrelor nervoase este intrerupta - ateroscleroza, hipertensiune, vasospasmul
-          Efecte toxice (de cele mai multe ori - surogate alcool (alcool metilic), nicotină, droguri, chinina).
-          Tulburări cerebrale (de exemplu, inflamarea creierului și meningelui (meningita, arahnoidita, abces cerebral, scleroza multiplă), traumatisme craniene, tumori), care au afectat nervul optic.
-          Boli infecțioase și virale, inclusiv a gripei, boala respiratorie acută.


Tratamentul atrofiei nervului optic -   este un proces destul de complicat  pentru medici , intrucat pentru a restabili fibrele moarte ale nervului optic este destul de greu si in unele cazuri este imposibil. Mai mult decât atât,  motive care cauzează atrofiea nervului optic sunt multe, astfel încât căutarea de diagnosticare poate dura o lungă perioadă de timp.
Pentru a face acest lucru, specialistii Institutului tehnico-stiintific ,, Microchirurgia ochiului’’, Academ. Feodorov , utilizeaza stimularea directă a nervului optic - folosind  câmpuri magnetice alternative, electrice și cu laser.
Cu cât mai repede se va stabili diagnosticul,   cu atât mai bune vor fi  rezultatele tratamentului.

Tratamentul bolii poate fi efectuată în mai multe direcții:

- Tratamentul conservator
- Fizioterapie
- Electrostimulare
- Stimulare magnetica
- Tratamentul chirurgical

Tratamentul conservator presupune un tratament simptomatic , care cuprinde:

- Vasodilatatoarele;
- Medicamente care imbunatatesc fluxul sanguin la nivelul nervului optic
- anticoagulante
-  Medicamente care îmbunătățesc procesele metabolice în țesutul nervos
- Preparate, efectul carora au ca scop stimularea metabolismului și absorbția proceselor patologice, ameliorarea procesului inflamator, cat si îmbunătățirea funcționării sistemului nervos

Acest tratament este individual pentru fiecare pacient in parte in functie de comlexitatea bolii, varsta pacientului, cat si cauzele care au condus la aparitia bolii si este efectuat in Institul tehnico-stiintific ,, Microchirurgia ochiului’’, Academ. Feodorov  in paralel cu magnitostimuare, electrostimulare, fizioterapie, etc.

Stimularea magnetica - efect asupra nervului optic al unui câmp magnetic alternativ, care imbunatateste circulatia sangelui, activeaza procesele metabolice din ele,  astfel accelerand vindecarea. Și în cazul în care boala nu este agravata, este suficient  10-15 sesiuni pentru ca vederea sa se îmbunătățeasca.

Electrostimulare -  acesta utilizeaza impulsuri electrice ale anumitor parametri. Un electrod cu un ac special este introdus în spatele globului ocular la nervul optic, iar celălalt - este fixat pe piele. Sesiunile de electrostimulare sunt ținute timp de două săptămâni.

Ca fizioterapie - este utilizat electroforeza, stimularea magnetică a retinei și a nervului optic, cu ultrasunete  - folosindu-se un laser,  iar câmpul magnetic sau electric stimulează nervul optic

Tratamentul chirurgical al atrofiei nervului optic implică o intervenție chirurgicală pentru a elimina structurile, comprimarea acesteia, ligaturarea arterei temporale, implantarea diferitelor materiale biogene, care îmbunătățește circulația sângelui și a nervilor vascularizării

Cu un tratament conservator  început în timp util  pentru atrofie de nerv optic,   procesul poate fi oprit, si chiar poate fi imbunatatita vederea ,dar  recuperarea completa a functiei vitale nu se va întâmpla ,iar daca tratamentul este inceput mai tarziu, cu atat este mai dificil de a evita consecintele negative, în timp ce în cazurile avansate există o evoluție parțială sau totală de orbire.
  Atunci cand atrofiea progresiva a nervului optic  este lasata netratata poate dezvolta orbire.




Comentarii

Postări populare