Retinopatie de prematuritate




Retinopatie de prematuritate -  este o boala grava, care afecteaza retina la sugarii foarte prematuri si care ar putea duce la orbire. În prezent, retinopatiea de prematuritate  este larg răspândită , iar cursul bolii se   caracterizată prin severitatea și viteza de progresie ca urmare a creșterii ratei natalității la sugari prematuri, in special cu greutate extrem de mică la naștere.

Grupul de risc a retinopatiei de prematuritate includ copii:
• gestație până la 35 de săptămâni;
• naștere cu  o greutate de 2500 de grame;
• supuse unei conditii critice  în perioada neonatală, care primesc terapie intensivă   după naștere

Retinopatie de prematuritate - este o boala care se dezvolta de obicei in etape:

• Etapa 1 - la care există formarea partiției (delimitarea) între linia normală a vaselor de sange retiniene si zona retiniene imature sau avasculară.
• Etapa  2 - linia devine mai evident și devine un arbore de delimitare („pieptene“), care se ridică deasupra suprafeței retinei.
• Etapa 3 - progresiei retinopatiei conduce la proliferarea ekstraretinalnoy și formarii unui număr mare  de noi vase fragile. La atingerea  etapei a treia regresiea spontană a bolii este extrem de rară (în 16-20% din cazuri). Detectarea în timp util a pragului etapei a treia și efectuarea tratamentului cu laser  ajută la prevenirea progresiva a bolii si  reduce riscul  rezultatelor negative.
• Etapa 4 - retinopatiea continuă să progreseze, ceea ce duce la apariția dezlipirei tractionale de retină. Astfel, există un proces de germinare  a noilor vase de sânge în corpul vitros și însoțite de cicatrici,urmata de dezvoltarea ulterioară a dezlipirei de retina.
• Etapa 5 - în cel mai rău curs al bolii (5%), dezlipirea de retină se poate transforma in dezlipire totala de retina,  așa-numita formă „pâlnie“. Această etapa cinci a bolii, la care chiar si un tratament chirurgical de succes rareori  conduce la un rezultat funcțional satisfăcător.

La 1 și 2 etape ale retinopatiei de prematuritate  in 70% cazuri este posibila o regresie spontană a bolii. În etapa 3  regresiea spontană nu se produce și tratamentul cu laser este necesar.


Tratamentul retinopatiei de prematuritate depinde în principal de stadiul bolii.

Sunt  3 domenii principale de tratament:
1)      Tratamentul conservator -  aplicarea picaturilor pentru ochi . Acestea sunt, practic, hormoni steroizi și vitamine. Eficacitatea picăturilor pentru ochi este mica. Aplicabil pentru 1-2 etapa cu o progresie lentă.
2)      Tratamentul cu laser
De regulă, se efectueaza cauterizarea cu laser a retinei. Coagularea retinei ajută la prevenirea dezlipirei de retina. Se efectuează in stadiul 2-3 pentru a preveni complicațiile legate de cicatrici.
3)      Tratamentul chirurgical
Se aplică în etape rapid progresive, stadii extrem de avansate (stadiul 4-5 )
A)    Etansare sclera- instalarea pe partea exterioară a ochiului „patch-uri“, care presează peretele ochiului la dezlipire de retină. Eficiente în mici detasari ale retinei. Un rezultat favorabil poate fi considerată o îmbunătățire a vederii sau stoparea inrautatirii vederi.
B)    Vitrectomie - îndepărtarea  corpului vitros. Acesta  metoda este utilizata pentru dezlipire de retina  și hemoragie masivă  a corpului vitros, precum și lipsa de etansare neeficiență a sclerei .

Departamentul de chirurgie pediatrica din cadrul Institutului de cercetari    "Microchirurgia ochiului". Acad. S. N. Feodorov are o gamă completă de sprijin pentru copii cu retinopatie de prematuritate: screening, diagnostic, metodele actuale de tratament cu laser și chirurgie-vitros, monitorizare dinamică și reabilitare



Comentarii

Postări populare