Atrofia nervului optic nu este o boală independentă, ci o consecință a diferitelor procese patologice




 In cadrul Institutului tehnico-stiintific  "Microchirurgia ochiului" Academ Feodorov in fiecare an se efectueaza  mai mult de 2000 de cursuri de tratament conservator si fizio-patologie a ochiului. Aici se  utilizează o vasta  gamă de medicamente moderne și metode de tratament medical, aplicate în practica internațională.

Tratamentul atrofiei nervului optic - este un process destul de complicat pentru medici ,intrucat pentru a restabili fibrele moarte ale nervului optic este destul de greu si in unele cazuri este imposibil. Mai mult  , motivele care cauzează atrofierea nervului optic sunt multe, astfel încât căutarea de diagnosticare poate dura o lungă perioadă de timp.
Pentru a face acest lucru, specialistii Institutului tehnico-stiintific ,, Microchirurgia ochiului’’, Academ. Feodorov ,utilizeaza stimularea directă a nervului optic – folosind câmpuri magnetice alternative, electrice și cu laser.
Cu cât mai repede se va stabili diagnosticul, cu atât mai bune vor fi rezultatele tratamentului.
In cadrul Institutului tehnico-stiintific ,, Microchirurgia ochiului’’ se efectueaza un diagnostic cuprinzător, care permite să evalueze în mod obiectiv starea nervului optic.

Prin urmare, este extrem de important pentru depistarea precoce si tratamentul acelor boli care dau naștere la atrofierea nervului optic. Tratamentul trebuie să fie cuprinzător și sistematic,  luând în considerare cauzele care au condus la aparitia bolii, complexitatea acesteea, vârsta și starea generală a pacientului.
Acest lucru  permite specialistilor clinicii  să foloseasca  diverse metode combinate al tratamentului conservator,  fizio- lasero terapie, magnito-stimulare, și astfel putand fi tratata patologia cea mai complexă și diversă a ochiului

Cauzele atrofiei pot fi un număr mare de boli ale ochiului în sine, precum și a sistemului nervos, cardiovascular si alte sisteme. Atrofia nervului optic poate fi rezultatul unei leziuni oculare, intoxicații și bol iereditare

Atrofia nervului optic poate aparea:
- Boli oculare (bolile vasculare ale retinei si a nervului optic, distrofie pigmentara retiniana, nevrite, etc).
- Glaucomul
- Boli vasculare, din cauza căreia sursa de alimentare a fibrelor nervoase este intrerupta - ateroscleroza, hipertensiune, vasospasmul
- Efecte toxice (de cele mai multe ori – surrogate alcool (alcool metilic), nicotină, droguri, chinina).
- Tulburări cerebrale (de exemplu, inflamarea creierului și meningelui (meningita, arahnoidita, abces cerebral, scleroza multiplă), traumatisme craniene, tumori), care au afectat nervul optic.
- Boli infecțioase și virale, inclusiv a gripei, boala respiratorie acută.
Tratamentul bolii poate fi efectuat în ma imulte direcții:
- Tratamentul conservator-un comlex de Medicamente care imbunatatesc fluxul sanguin la nivelul nervului optic, precum si Preparate, efectul carora au ca scop stimularea metabolismului și absorbția proceselor patologice, ameliorarea procesului inflamator, cat si îmbunătățirea funcționării sistemului nervos
- Fizioterapie - este utilizata electroforeza, stimularea magnetică a retinei și a nervului optic, cu ultrasunete - folosindu-se un laser, iar câmpul magnetic sau electric stimulează nervul optic
- Electrostimulare- acesta utilizeaza impulsuri electrice ale anumitor parametri.
- Stimulare magnetica – are un efect asupra nervului optic al unui câmp magnetic alternativ, care imbunatateste circulatia sangelui, activeaza procesele metabolice din ele, astfel accelerand vindecarea.
- Tratamentul chirurgical - implică o intervenție chirurgicală pentru a elimina structurile, comprimarea acesteia, implantarea diferitelor material biogene, care îmbunătățește circulația sângelui și a nervilor vascularizării.
Cu cat tratamentul conservator este început în timp util ,cu atat mai repede procesul poate fi oprit, si chiar poate fi imbunatatita vederea ,cu cat tratamentul este inceput mai tarziu, cu atat este mai dificil de a evita consecintele negative, în timp ce în cazurile avansate există o evoluție partiala sau totală de orbire.
Atunci cand atrofiea progresiva a nervului optic este lasata netratata poate dezvolta orbire.


Comentarii

Postări populare