Atrofia nervului optic este o boală degenerativă progresivă, care duce la afectarea vederii, chiar până la orbirea completă.



Atrofia nervului optic este o boală care necesită asistență medicală imediată. Boala continuă să progreseze, deci este important să începem tratamentul cât mai curând posibil.
Atrofia nervului optic este rezultatul unui întreg grup de stări patologice ale corpului. Există atrofii ale nervului optic de natura trecutului,   care apar imediat sau după un timp în viața pacientului.
În dezvoltarea atrofiei nervului, un rol important îl joacă edemul țesutului nervos, compresia, afectarea aportului de sânge  și hrănirea țesutului nervos. Există atrofie totala și parțială a nervului optic.
La atrofia totala a nervului optic, funcția sa este complet pierdută și nu există acuitate vizuala. Pe fundus există discuri plane, subțiri, palide, gri, de nervuri optice, îngustarea vaselor fundusului ocular.
Atrofia parțială a discurilor nervului optic este caracterizată printr-o funcție mai puțin severă de afectare a vederii. Campul vizual este inclinat în grade diferite, acuitatea vizuală este redusă și nu poate fi corectată cu ochelari, lentile și tratament chirurgical, iar percepția de culoare este afectată. Atrofia nervilor optici poate fi formată complet, sau poate fi într-o stare de progresie
Deoarece capacitatea țesutului nervos de a se regenera este semnificativ limitată, tratamentul atrofiei nervului optic  este o sarcină complexă. Din nefericire, este imposibil să scăpăm complet de atrofia nervului optic. Tratamentul modern este capabil să încetinească sau să oprească procesul patologic. Principalele metode de tratare a acestei patologii sunt terapia medicamentoasă, fizioterapia și tratamentul chirurgical.
Terapia medicamentoasa pentru atrofia nervului optic.
Forme de usoare ale atrofiei nervului optic  pot fi oprite cu ajutorul medicamentelor. Pacientului i se administrează picături speciale de ochi sau soluții pentru preparate injectabile. Uneori, medicii injectă medicamentele cu electroforeză, astfel medicamentul se descompune pe ionii  încărcați și pătrunde în corpul   pacientului prin piele.
Principalele grupuri de medicamente utilizate în atrofia nervului optic sunt picăturile vasoconstrictoare, angioprotectorii, medicamentele antisclerotice și vitaminele necesare pentru activitatea normală a țesuturilor nervoase. Acțiunea medicamentelor vizează expansiunea vaselor nervului afectat și îmbunătățirea proceselor metabolice

Tratamentul fizioterapeutic
In clinica ,, Microchirurgia ochiului ’’ Academ. Feodorov Cheboksary, Federatia Rusa


pacientilor cu atrofie a nervului optic li se ofera o gamă largă de proceduri fizioterapeutice. Astfel, pentru a îmbunătăți alimentarea cu sânge, se utilizeaza  aparate moderne  cu un câmp magnetic alternativ, electrostimulare și stimulare cu laser.
În timpul electrostimulării, nervul afectat este expus la un impuls electric slab, datorită căruia este posibilă sincronizarea activității nervului optic și a retinei ochiului.

Tratamentul chirurgical al atrofiei nervului optic
În prezent, s-au dezvoltat mai multe tehnici de operații microchirurgicale menite să îmbunătățească fluxul sanguin în nervul optic și țesuturile adiacente. Chirurgul poate efectua o intervenție chirurgicală vasostructurală, al cărei scop este îmbunătățirea alimentării cu sânge a arterelor oculare. Acest lucru se realizează prin legarea unor mici ramuri ale arterelor parietale, carotide sau temporale, ceea ce conduce la o distribuție uniformă a fluxului sanguin.
În cadrul clinicii "Microchirurgiea ochiului" , există un departament de tratament conservator, unde se efectuează o examinare complexă și tratamentul bolnavilor cu boli neurologice, boli retinale și nervoase optice, bolile inflamatorii ale segmentelor anterioare și posterioare ale ochiului, pregătirea preoperatorie a pacienților pentru prevenirea posibilelor complicații postoperatorii. Specialistii acestui departament au relevat noi aspecte în tratamentul atrofiei optice. Raportul cuprindea toate metodele existente de tratare a atrofiei optice, incluzând terapia medicamentoasă, procedurile de fizioterapie și operațiile chirurgicale. Accentul a fost pus pe faptul că alegerea metodei de tratare a atrofiei nervului optic depinde în mare măsură de forma nosologică a atrofiei.
In conformitate cu aceasta, clasificarea ,conform căruia se observă atrofia nervului optic în afectarea  sistemului nervos central sau a nervului optic, atrofia patologiei retinei, atrofia în patologia sistemului vascular al ochiului și atrofia în glaucom.
În conformitate cu clasificarea nosologică a atrofiei optice, este posibila numirea modul cel mai patogenetic de tratament pentru fiecare formă.

Comentarii

Postări populare