TRATAMENTUL STRABISMULUI LA COPII

 


Ce este strabisul

Aceasta este o abatere a unuia dintre ochi de la punctul de fixare a articulației, ceea ce duce la dislocarea formării vederii binoculare.

Ce este vederea binoculară

Aceasta este activitatea combinată a sistemelor senzoriale (percepție) și motor (oculomotor) ale ambilor ochi, oferind direcția simultană a axelor vizuale către obiectul de fixare, fuziunea imaginii într-o singură imagine și localizarea acesteia în locul potrivit în spațiu.

Cauzele care contribuie la dezvoltarea strabismului

·         Eroare de refracție (hipermetropie, miopie, anisometropie)

·         Leziuni și procese infecțioase

·         Vătămare psihică sau fizică

·         Nerespectarea regimului vizual la copii (telefoane, calculatoare și televizoare)

·         Ereditate

·         Modificări anatomice congenitale ale mușchilor extraoculari ai ochiului

 

Tipuri de strabism

Strabismul este împărțit în prietenos și paralitic

În primul caz, alternativ deviază  ambii ochi, în care unghiul strabismului la ambii ochi este același

În cel de-al doilea caz, deviază un ochi, la fixarea unui obiect cu ochiul care deviază, ochiul sănătos  se schimbă  la un unghi mare. În acest sens, există și o altă clasificare a strabismului. La care strabismul se împarte în alternant (alternativ deviază ambii ochi) și monolateral (deviază un ochi)

Etapele formării sistemului visual

Până la 3 luni - fixarea obiectelor de diferite dimensiuni situate la distanțe diferite de ochi

Până la 6 luni - dezvoltarea fuziunii (combinarea imaginii)

Lа 2 ani - formarea activității comune a sistemelor senzoriale și motorie ale ambilor ochi

Lа 6 ani - formarea vederii binoculare

Lа  6-12 ani - formarea vederii stereoscopice

Mulți părinți la formele  alternante observă strabismul doar la un ochi!

Acest lucru se datorează faptului că , în mod covârșitor, o persoană are un conducător (ochi mai bun), care preia funcția de fixare a obiectului.  În acest caz, testele strabismologice ale medicului ajută la identificarea strabismului ochiului pereche.

Foarte importantă în relația de alegere a tacticii pentru tratarea strabismului este componenta acomodativă a acestuia.. Cu alte cuvinte, strabisul este corectat cu ochelari?

În acest sens, se disting și

1.      Strabism de acomodare (strabismul se elimină complet cu ochelari, astfel de tip al strabismului sunt tratate cu tratament hardware)

2.      Parțial acomodativ (strabismul este eliminat parțial cu ochelari, astfel de tip al strabismului sunt mai întâi tratate conservator sau operate, dacă tratamentul hardware este ineficient).

3.      Strabism neacomodat (strabismul nu este eliminat cu ochelari, astfel de tip al strabismului sunt tratate conservator sau operate dacă tratamentul hardware este ineficient)

În general strabismul  este împărțit în convergent, divergent și vertical.

Cum funcționează sistemul vizual cu strabismul

În cazul strabismului, apare vederea dublă, imaginea de la ochiul care deviază este inhibată de creier. Creierul oprește ochiul deviat de la actul vizual. Și, ca rezultat, ambliopia se dezvoltă pe ochiul deviat.

Condiții pentru restabilirea vederii binoculare

ü  Acuitate vizuală ridicată la ambii ochi

(0,3-0,4 pe ochiul dureros)

ü  Poziția ochilor simetrică

ü  Capacitatea de fuziune a imaginilor

ü  Dimensiunea egală a imaginii retiniene

ü  Lipsa supratensiunii de acomodare, care afectează convergența

ü  Rezerve de fuziune suficiente

Strabismul este diagnosticat doar de un medic.

Medicul evaluează unghiul strabismului folosind diferite teste stabimologice.

Tratamentul strabismului ar trebui să fie cuprinzător.

  Tratamentul strabismului trebuie început cât mai devreme posibil, deoarece dezvoltarea funcțională a sistemului vizual se încheie la 6-7 ani. Tratamentul necesită atenție și răbdare.

Procesul de tratament include mai multe etape.

1. Este selectată corecția optică

Selecția ochelarilor pentru strabism se efectuează ținând cont de indicii de refracție după acțiunea midriaticii (cu pupila dilatată)

2. Tratament hardware

O atenție deosebită trebuie acordată purtării ocluzorului  pentru a exclude cel mai bun ochi care vede din actul vederii. Cel mai rău ochi deviat devine fixator, condițiile pentru formarea unui scotom funcțional sunt eliminate. Modul de purtare a ocluzorului este determinat de medic.

În combinație cu purtarea ocluzorului se efectuează cursuri de tratament cu aparate (pleoptică, ortoptică și diploptică).

   



3.Tratament chirurgical ( operație, chemodenervare)

Tratamentul chirurgical are ca scop restabilirea echilibrului muscular al ochilor. În condițiile moderne se distinge chemodenervarea (introducerea Botoxului în mușchiul extraocular al ochiului) ca alternativă la tratamentul chirurgical cu unghiuri reziduale după tratamentul chirurgical, cu microunghiuri, sau ca etapă pregătitoare pentru tratamentul chirurgical al strabismului.

4. Tratament postoperator

Include nu numai instilarea de picături antiinflamatoare și antibacteriene, ci și cursuri de tratament diploptic. Acesta este un sistem de măsuri pentru dezvoltarea vederii binoculare în condiții cât mai apropiate de cele naturale.

Sarcina principală a tratamentului strabismului este dezvoltarea vederii binoculare, permițând dezvoltarea vederii stereoscopice.

 Tratamentele cu ajutorul aparatelor ,  cursurile de tratament pleoptic cât și tratamentul chirurgical  pot fi efectuate cu succes in cadrul clinicii ,, Microchirurgia ochiului’’ Academ. Feodorov din Federația Rusă- Centrul stiințific de cercetare medicală în domeniul oftalmologiei.

Pentru informații  vă puteți adresa la Cabinetul Optometrie/Oftalmologie din cadru Reprezentanței în România

Tel. Contact 0724.679.028

Comentarii

Postări populare