CUM SĂ ALEGEȚI OCHELARII POTRIVIȚI (RAME, LENTILE)

 

Ochelarii sunt o modalitate simplă și comună de a vă îmbunătăți vederea. Aceștea  corectează principalele deficiențe de vedere: miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie.  Purtarea lor nu presupune intervenție chirurgicală, nu există risc de infecție

Alegerea ochelarilor ar trebui să înceapă cu o vizită la un oftalmolog sau optometrist - specialistul va scrie o rețetă conform căreia pacientul poate cumpăra ajutoare optice adecvate.

 Auto-selectarea poate duce la o corecție insuficientă sau excesivă a vederii. În ambele cazuri, ochii vor fi suprasolicitați, încercând să corecteze deficiențele viciului de refracție, care în cele din urmă pot duce la alte tulburări ale aparatului vizual.

Lentilele sunt fabricate din sticlă sau policarbonat. Lentilele din policarbonat sunt numite și lentile din polimer sau din plastic. Ambele materiale au propriile lor  avantaje și dezavantaje.

Avantajele produselor din sticlă: durabilitate, blochează razele ultraviolete. În plus, au un indice de refracție mai mare. Acesta este parametrul de la care depinde de cât de subțire și plată va fi lentila la o anumită putere optică. Adică, cu aceeași refracție, o lentilă din sticlă va fi mai subțire decât una din plastic.

Dar cel mai adesea această diferență va fi vizibilă doar cu un minus mare (aproximativ -10 dioptrii).

Dezavantajele sticlei sunt considerate fragilitatea sa și greutatea destul de mare. Sticla grea poate apăsa puternic pe puntea nasului, provocând disconfort. În plus, produsele din sticlă sunt destul de greu de fabricat  pentru astigmatism

Lentilele polimerice sunt mai ușoare, rezistente la impact și sigure pentru răniri. Datorită prezenței straturilor de protecție, produsele moderne din plastic nu sunt în niciun fel inferioare celor din sticlă: sunt durabile, rezistente la zgârieturi și blochează razele ultraviolete.

Atunci când alegeți un cadru, în primul rând, ar trebui să vă bazați pe proprietățile sale funcționale și abia apoi pe preferințele de gust. Rama determină comoditatea la purtarea ochelarilor și, cel mai important, asigurarea poziției corecte a lentilelor în fața ochilor.

Pentru ca cadrul să își îndeplinească corect funcțiile, trebuie respectate următoarele reguli:

Rama nu trebuie să fie prea grea. Este important ca ea să stea confortabil, fără a provoca disconfort.

Nu alege rame prea strânse sau prea largi. În primul caz, arcurile vor apăsa puternic pe tâmple și pot provoca o durere de cap, iar puntea - pe nas, lăsând urme pe față.

Dacă rama este prea slăbită, există riscul ca ochelarii să alunece pur și simplu în jos și să cadă.

Pentru ca lentilele să fie în poziția corectă în fața ochilor, partea inferioară a ramei nu trebuie să atingă fața, iar partea superioară nu trebuie să se ridice deasupra sprâncenelor.

Distanța dintre cristalin și cornee nu trebuie să fie mai mică de 12 mm.

Marginile ramelor ar trebui să ajungă la marginile feței, iar templele trebuie să fie paralele între ele.

 

REGULI GENERALE PENTRU PURTAREA OCHELARILOR

Purtați numai ochelarii adecvați viciului de refracție

Purtarea unor produse grețite  de corecție nu ajută la reducerea oboselii ochilor. O astfel de suprasolicitare poate da un impuls deteriorării în continuare a vederii. Pentru a preveni acest lucru, este important să selectați produse oftalmice de la un medic, să faceți un diagnostic complet și, dacă este necesar, să le actualizați în mod regulat.

Aveți grijă de ajutoarele optice

Claritatea vederii este obținută nu numai prin dioptrii selectate corect, ci și prin claritatea și transparența lentilei. Sticla zgâriată, murdară și deteriorată vă face ochii să se forțeze mult pentru a menține imaginea clară în ciuda interferențelor.

Respectați regimul de purtare prescris.

Dacă medicul oftalmolog  sau optometristul  a scris o rețetă pentru purtarea permanentă a ochelarilor, aceștia trebuie să fie purtați în permanență. Pentru unele dintre deficiențele de vedere  este necesară o corecție completă permanentă.

Nu vă expuneți ochii la stres crescut.

 

RECOMANDĂRI

După cum am menționat mai sus, principala recomandare atunci când alegeți echipamentul optic este să vizitați un medic sau un optometrist. Important este  să vă adresați unui profesionist calificat și să fiți supusi unui diagnostic complet stării de sănătate a ochilor. Ochelarii de corectare a viciului de refracție trebuie să se potrivească cu vederea curentă a pacientului, asigurând o corecție completă și precisă. Deficiența sau excesul acestuia poate fi dăunătoare sănătății, determinând progresia bolii.

Pentru pacienții care lucrează adesea la un computer sau smartphone, sunt recomandați ochelari speciali pentru computer. Acești ochelari au  lentile cu un strat special care filtrează excesul de radiații din spectrul violet-albastru. Ele previn oboseala ochilor în timpul utilizării prelungite a monitorului.

Dacă ochii tăi încep să te dezamăgească, este timpul să te gândești la corectarea vederii cu ochelari sau lentile de contact

 Vă așteptăm la cabinetul nostru

Pentru informații , apelați la tel. 0724.679.028

 

Comentarii

Postări populare