Metode moderne de tratament pentru atrofiea parțială a nervului optic





In ciuda progreselor medicinii moderne,până în prezent problema de restaurare a vederii reziduale a atrofiei  nervului optic rămâne sarcina relevantă și  de importanță socială. Printre bolile care cauzează orbirea, atrofiea nervului optic este in 21% din toate cauzele de orbire si viziune scazuta, si in general, apare la persoanele tinere și mature apte de muncă. Atrofia nervului optic nu este o boală independentă, ci o consecință a unei varietăți de procese patologice,capturand calea vizuală în diferite părți ale analizatorului vizual
O serie de boli a globului ocular (bolile vasculare ale retinei si a nervului optic, distrofia pigmentara retiniana, nevrita, uveita,  glaucomul in stadiul 2-3), contuzie a globului ocular sunt, de asemenea, însoțită de dezvoltarea atrofiei optică ascendentă.
Tratamentul atrofiei nervului optic este o sarcină complexă,intrucat   capacitatea regenerarii tesutului nervos este limitat . Din 1986, în IRTC "Microchirurgia ochiului" sub conducerea  Academ.S. N.Fedorov una din direcțiile prioritare ale activității științifice și clinice, a fost dezvoltarea și introducerea de noi metode de tratament patogenetic de atrofie a nervului optic. De-a lungul ultimilor 20 de ani, s-au dezvoltat și s-au introdus noi metode de tratament de atrofie a nervului optic   si impreuna  cu laboratorul de cercetare noi tipuri medicale și tehnice de stimulenți.
Ca rezultat al multor  ani de cercetări științifice efectuate în cadrul Institutului și în cooperare cu Departamentul de Biofizică a Universitatii de Stat. M. V.Lomonosov din Moscova, s-au identificat mecanisme ale câmpului magnetic, câmp electric și efectele combinate cu laser asupra tesutului nervos, vaselor sanguine și a celulelor roșii din sânge în timpul stimulării, respectiv magnetic, stimulare electrica directa si cu laserectrostimulare a nervului optic  în atrofiea sa.
În funcție de cauza bolii, gradul de deteriorare a atrofiei nervului optic, varsta pacientul  se foloseste un alt tip de energie de impact (câmpuri magnetice variabile, electrice, cu laser) direct pe nervul optic în timpul stimulării sale.
Metodele dezvoltate pentru tratamentul de atrofie parțială a nervului optic sunt utilizate cu succes , în Institutul tehnico-stiintific "Microchirurgia ochiului":
1. Non-invazive: stimulare magnetică; stimulare electrica transcutanata.
2. Chirurgicale: electrice; laserectrostimulare pe etape (impact asupra nervului se realizează în mod direct).
3.Combinat: (o combinație a acestor metode; stimulare magnetica si blocada -, care sa permita introducerea medicamentelor pe termen lung direct  în orbită ).
Schemele concepute pentru fiecare tip de stimulare  permite să lucreze la toate părțile analizorului vizual, inclusiv departamentele periferice și centrale
Tratamentul este conceput pentru 10 zile și (indicarea) 10-15 sesiuni de tratament pe zi
Experiența medicilor-specialisti in domeniu  a arătat că cele mai bune rezultate pot fi obținute atunci când se tratează acuitatea vizuală reziduală de cel puțin 5% (0,05).
De-a lungul ultimilor 20 de ani în Institutul tehnico-stiintific"Microchirurgia ochiului", s-au tratat  mai mult de 20 mii. pacienții cu atrofie parțială a nervului optic, avand un rezultat pozitiv.
În general,  în cazul în care acuitatea vizuală crește cel puțin de două ori din vederea pe care a avut-o pacientul inainte de tratament, acesta poate fi considerat un rezultat bun. Medicii institutului spun că tratamentul trebuie să fie cuprinzător și sistematic,iar  efectuarea acestuiea trebuie sa ia  în considerare cauzele limitării procesului de atrofie, vârsta și starea generală a pacientului. Cursuri repetate de tratament permit nu numai  stabilizearea rezultatele anterioare, dar îmbunătățirea în continuare a funcției vizuale.

Comentarii

  1. Buna ziua,
    Care ar fi costul in mare al unui asemenea tratament de atrofie partiala a nervului optic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Care ar fi costul in mare al unui asemenea tratament de atrofie partiala a nervului optic?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare